Τρίτη 19 Ιανουαρίου 2010

Πυλώνες - ΔΕΗ - Δελτίο Τύπου

Η ανταπόκριση του Γενικού Διευθυντή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας κ. Δ. Μπουσδέκη ήταν άμεση. Πραγματοποιήθηκε συνάντηση 4 μελών της Επιτροπής με τον κ. Μπουσδέκη τη Δευτέρα 28 Δεκεμβρίου 2009.

Ο κ. Μπουσδέκης μας είπε ότι η απομάκρυνση των πυλώνων από την πόλη μας συνδέεται με την κατασκευή του Κέντρου Υψηλής Τάσης (ΚΥΤ) της ΔΕΗ στο Ρουφ, το οποίο είναι μία από τις τρεις προτεραιότητες της ΔΕΗ.

Έχει γίνει μία προκαταρκτική περιβαλλοντική μελέτη για την κατασκευή του ΚΥΤ στο Ρουφ. Έχει προκυρηχθεί ο διαγωνισμός για την ανάθεση της μελέτης του έργου, ο οποίος όμως έχει παραταθεί αρκετές φορές, διότι το σημείο στο Ρουφ ανήκει στη γενικότερη περιοχή του Ελαιώνα για την οποία χρειάζεται αρχικά κάποια άδεια από τον νομάρχη Αθήνας κ. Γιάννη Σγουρό, έτσι ώστε η Πολεοδομία Αιγάλεω να παραχωρήσει άδεια για να προχωρήσει το έργο.

Η εκτίμηση της ΔΕΗ είναι ότι συμφέρει όλους να κατασκευαστεί το ΚΥΤ στην εν λόγω περιοχή κι αυτό γιατί:
1. Ο χώρος που πρόκειται να κατασκευαστεί το ΚΥΤ είναι ιδιοκτησίας της ΔΕΗ.
2. Θα χρησιμοποιηθεί ένα μικρό κομμάτι για την κατασκευή του εν λόγω έργου και το υπόλοιπο θα παραχωρηθεί στο Δήμο Αθήνας για να γίνει χώρος πρασσίνου.
3. Η έναρξη αυτού του έργου θα "ξεμπλοκάρει" και άλλα έργα στην εν λόγω περιοχή τα οποία αναβάλλονται εδώ και χρόνια.

Σ΄ αυτή την κατεύθυνση, ο κ. Μπουσδέκης έχει κάνει πολλές συναντήσεις με τον κ. Γιάννη Σγουρό καθώς και με το αρμόδιο υπουργείο. Παρόλ’ αυτά δεν υπάρχει μέχρι στιγμής καμία δέσμευση από κανέναν.

Το πιο συγκλονιστικό είναι ότι αν όλα πάνε καλά και δώσει την άδεια ο νομάρχης κ. Γιάννης Σγουρός φέτος, η απομάκρυνση των πυλώνων θα ξεκινήσει το 2016!

Εκφράσαμε την έντονη ανησυχία μας αλλά και δυσαρέσκεια καθώς υπάρχουν σημεία στην πόλη δίπλα σε σχολεία και παιδικές χαρές που είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένα σύμφωνα με τις δύο μετρήσεις που έχουν γίνει στην Αγία Βαρβάρα από την ομάδα του καθηγήτη βιοφυσικής και κυτταρικής βιολογίας του πανεπιστημίου Αθηνών κ. Λουκά Μαργαρίτη.

Ο κ. Μπουσδέκης δεσμεύτηκε να στήλει το επιστημονικό προσωπικό της ΔΕΗ προκειμένου να γίνουν μετρήσεις στα συγκεκριμένα σημεία.

Ανάλογα με τα αποτελέσματα αυτών των μετρήσεων, θα προβούμε σε περαιτέρω ενέργειες.

Επιτροπή για την Απομάκρυνση των Πυλώνων και των Κεραιών Κινητής Τηλεφωνίας από την Αγία Βαρβάρα







Δεν υπάρχουν σχόλια: