Τετάρτη 17 Οκτωβρίου 2012

Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής


Σήμερα 16/10/12 το BBC MUNDO έχει αφιέρωμα στο...

DIA MUNDIAL DE ALIMENTATION.



Υπάρχουν στον κόσμο 1,5 δις άνθρωποι που ζουν με κάτω από 1,25 δολλάρια την ημέρα.

Τον Ιούλιο αυξήθηκαν σε όλο τον κόσμο οι τιμές των τροφίμων π.χ. σιτιρών, κλπ κατά 10%.

Την άυξηση δεν προξένησε το DEMAND OF SUPPLY (η ζήτηση και η προσφορά).

Την αύξηση προκάλεσε η κερδοσκοπία των FUNDS στα FUTURES EXCHANGE MARKETS (τα επενδεδυμένα κεφάλαια στις προθεσμιακές αγορές τροφίμων).

Οι κύριοι παίκτες είναι:

- GOLDMAN SACKS

- JP MORGAN

- CITΙBANK

- MORGAN STANLEY

- PRUDENTIAL

- BANK OF AMERICA

... και κάπου 18 άλλοι μικρότεροι παίχτες όπως U.B.S., BARCLAYS, DEUTCHE BANK. Η διαχείριση γίνεται από τα WEALTH MANAGEMENT DIVISIONS (τμήματα διαχείρισης περιουσίας) των παραπάνω "παιχτών".

Διάφοροι πλούσιοι επενδυτές επενδύουν σε PRIVATE BANKING SECTIONS αμέτρητα λεφτά, τα περισσότερα βρώμικα/ μαύρα. Τα WEALTH MANAGEMENT DIVISIONS παίρνουν αυτά τα χρήματα και τζογάρουν. Αυτό λέγεται WEALTH MANAGEMENT (διαχείριση περιουσίας).



Ένας τρόπος τζόγου είναι τα FUTURE CONTRACTS (συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης). Τα FUTURE CONTRACTS (συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης) παίζονται στο CHICAGO MERCANTILE EXCHANGE (Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων του Σικάγο). Το σιτάρι, το καλαμπόκι, το κρέας κλπ, όλα σχεδόν τα τρόφιμα εκτός των λαχανικών τζογάρονται.

Σήμερα, η τιμή ενός τόνου σταριού είναι π.χ. 500 δολλάρια. Σε έξι μήνες, το Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων του Σικάγο ανακοινώνει ότι η τιμή ενός τόνου σταριού είναι 800 δολλάρια. Την διαφορά της τιμής θα την τσεπώσει αυτός που κέρδισε. Το ωραίο είναι ότι τα CONTRACTS για COMMODITIES δεν σε υποχρεώνουν να παραλάβεις εμπόρευμα. Απλά στο χρόνο λήξεως, πληρώνεις τη διαφορά αν έχασες ή τσεπώνεις ό,τι κέρδισες και τέρμα.

Όμως οι πολυεθνικές που έχουν αποθήκες κρατάνε μεγάλες ποσότητες τροφίμων μέχρι να αυξηθεί η τιμή ώστε να τσεπώσουν τα κέρδη. Άσχετα αν ο κόσμος πεινάει.

Το 2010 με την απότομη αύξηση των τιμών στις χώρες που ο κόσμος ξοδεύει το 90% του εισοδήματός του σε τρόφιμα, έγιναν διαδηλώσεις για αυτές τις αυξήσεις. Από το PEROU στο BANGLADESH στην EGYPT κ.α. Oι ταραχές ήταν τέτοιας έντασης που οι αστυνομικές δυνάμεις σκότωσαν χιλιάδες κόσμου.

Ευρωβουλευτές έχουν φέρει πρόταση στη Ευρω-Βουλή απαγόρευσης στα Χρηματιστήρια των FUTURES σε τρόφιμα και ενεργειακούς πόρους.

Αυτά στην Ευρώπη γιατί οι κυβερνήσεις των τριτοκοσμικών είναι τσιράκια των Αμερικανών.

Κυρίως πράσσινοι και αριστεροί Ευρω-βουλευτές πλειοψήφισαν και το Σεπτέμβριο πέρασαν αυτό το νόμο για FINANCIAL MARKET REGULATIONS (ΡΥΘΜΙΣΤΙΚΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ ΣΤΙΣ ΧΡΗΜΑΤΑΓΟΡΕΣ). Όμως η Αγγλία λέει ότι θα τον καταψηφίσει το Νοέμβριο.

Αν δεις τη λίστα των παιχτών στην κερδοσκοπία των τροφίμων, έχουμε να κάνουμε με τα πιο επικύνδυνα καθάρματα όπως η GOLDMAN SACKS.

Τι τους νοιάζει αυτούς αν πεινάνε οι άλλοι; Αυτοί έχουν βίλες στο DUBAI στο τεχνητό νησί. Αυτούς είναι δύσκολο να τους πιάσουν και να τους βράσουν στο καζάνι. Άσε που έχουν και τις πλάτες του Αμερικανικού στρατού.

Δεν υπάρχουν σχόλια: